PREZENTAREA CONFERINȚEI 2016

CONFERINȚĂ MALPRAXIS MEDICAL

EDIȚIA A – II – A

RESPONSABILITATE ȘI RĂSPUNDERE PROFESIONALĂ MEDICALĂ

 

PROGRAMUL ŞTIINŢIFIC AL CONFERINȚEI (FORMAT BROSURĂ)

În ultimul deceniu în societate românească acuzațiile de malpraxis medical au crescut afectând atât profesia medicală dar și societatea civilă. Pe pe lângă conștientizarea tot mai mare a problemelor de responsabilitate pentru profesia și personalul medical, dar și a pacientului, malpraxisul medical a declanșat, la scară largă, temere, și nu întotdeauna în mod realist.

În societatea românească cazurile de malpraxis au o mediatizare și vizibilitate ridicată, încât, pe măsură ce acuzațiile împotriva medicilor și a personalului medical escaladează, temerea de a fi dat în judecată crește comparabil, influențând procesul de luare a deciziei medicale și, de multe ori, au ca rezultat o abordare defensivă a actului medical.

Problema răspunderii juridice pentru malpraxisul medical amplifică temerea printre practicieni, mai ales atunci când relația personal medical – pacient poate deveni o relație litigioasă (conflictuală), în special în domeniile de practică medicală cu risc ridicat (chirurgie, anestezie terapie intensivă- ATI, obstetrică, ortopedie, medicina de urgență, etc.).

ASOCIAȚIA ROMÂNĂ DE DREPT MEDICAL împreună cu World LUMEN Congress 2016 – LUMEN Association (LUMEN conference Center & LUMEN Research Center in Social and Humanistic Sciences, Iasi, Romania)  vă invită să participați la  a-II-a Conferință MALPRAXIS MEDICAL pe tema RESPONSABILITATE ȘI RĂSPUNDERE PROFESIONALĂ MEDICALĂ, la Iași, în 15-16 aprilie  2016.

Scopul Conferinței este de a oferi un forum multidisciplinar (etic, medical, legal, politic) pentru analiza, discutarea și aplicarea standardelor etice și juridice implicate în ingrijirea pacientului, educația profesională a personalului medical și interesele comunității medicale.

 

TEME

  • Etică și Drept Medical în Malpraxis
  • Responsabilitatea Profesională în Malpraxis
  • Comitetele de Etică – standarde etice și legale

Pentru dezbaterea teoretică și practică a unor probleme de malpraxis medical sunt așteptate lucrări și propuneri care să acopere abordarea multidisciplinară atât la adresa de e-mail: toader.elena@yahoo.com

Organizator: ASOCIAȚIA ROMÂNĂ DE DREPT MEDICAL sub egida UNIVERSITĂȚII DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE “GR. T. POPA” IAȘI

Coorganizator: LUMEN Association – LUMEN conference Center & LUMEN Research Center in Social and Humanistic Sciences, Iasi (ROMANIA)

Parteneri:

Societatea Roamână de Bioetică

Autoritatea Națională pentru Calitatea Managementului Îngrijirii

Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, centrul teritorial Iași

Direcția de Sănătate Publică, Iași

Locația: Aula Gerorge Emil Palade, UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE “GR. T. POPA” IAȘI

Perioada: 15-16 aprilie

 

Comitet Științific: Vasile Astărăstoae, Vasile Cepoi, Tudorel Toader, Stafie Liviu, Olga Andreea Urda, Diana Bulgaru, Elena Toader.